Mosterdsaus is zo afwisselend als er soorten en smaken mosterd bestaan. De één wil immers liever een wat scherpere soort dan de ander.
En dat maakt voor een deel ook de smaak van de saus, die ook weer met behulp van andere ingrediënten anders kan zijn.
Mosterdsaus wordt ook vaak gebruikt zonder dat we het eigenlijk in de gaten hebben, bijvoorbeeld op een hotdog of de frietsaus van een grote fastfoodketen die ook in Nederland actief is, waar gewoon mosterd in verwerkt zit.
Deze saus kun je in veel supermarkten gewoon kant en klaar kopen, en staat dan vaak ook nog eens in de buurt van vele soorten mosterd, wat vanzelfsprekend het hoofdingrediënt is van de saus.
Mosterdsaus is kant en klaar gekocht natuurlijk te gebruiken bij verschillende gerechten, maar zelf maken maakt de saus pas echt lekker. En dan kun je ook nog eens kiezen uit de vele verschillende recepten en dus ook smaken.
De saus kun je overigens zowel warm als koud gebruiken als je het helemaal zelf hebt gemaakt. Kant en klare sauzen kun je meestal niet opwarmen.
Lekker bij veel gerechten.
Doe de runderfond en de slagroom in een grote pan en breng dit langzaam aan de kook.
Laat het op een zacht vuur tot de helft inkoken.
Voeg nu een eetlepel mosterd toe, en roer dit totdat de mosterd opgelost is. Doe datzelfde met de tweede eetlepel mosterd.
De smaak van een dergelijke saus hangt natuurlijk sterk af van de soort mosterd die je wilt gebruiken. Vooral als er verder geen andere ingrediënten worden gebruikt.
Daarom is het belangrijk om de juiste soort mosterd uit te zoeken, en dat kan veel verder gaan dan de standaard mosterdsoorten die in de supermarkten verkocht worden.
Ook bestaan er soorten met hele mosterdzaadjes. Wil je zelf een mosterdsaus maken is het vaak fijner om een soort mosterd te gebruiken die glad is, dus zonder mosterdzaadjes.
Goede soorten zijn Franse Dijonmosterd en Engels mosterd, hoewel de methode om deze te maken vaak geheel anders is. De Engelse mosterd wordt vaak van verschillende gemalen mosterdsoorten gemaakt.
We kennen ook de Duitse of Beierse mosterd. Deze is veel zoeter en al helemaal niet scherp, en daardoor wat minder geschikt.